Prea multă informaţie "prăjeşte" creierul

Prea multă informaţie "prăjeşte" creierul

Conrad Gessner, un respectat savant elvetian, ar fi fost, se pare, primul care a tras semnalul de alarma cu privire la efectele suprasolicitarii informationale - fenomenul pe care oamenii de stiinta ai vremurilor noastre il numesc "brain overload".

El a descris, intr-una dintre lucrarile sale, felul in care societatea ii copleseste pe oameni cu informatii si faptul ca aceasta abundenta extrema ar fi atat "generatoare de confuzie, cat si daunatoare" pentru mintea umana. Peste timp, temerile savantului elvetian au tot "reverberat" in lucrari stiintifice si in mass-media, pana la recentele rapoarte asupra riscurilor fara precedent ale vietii intr-un mediu digital mereu "on". Nu conteaza ca Gessner nu s-a folosit de email niciodata, fiind complet "ignorant" in ceea ce priveste computerele; si asta nu pentru ca ar fi fost tehnofob, ci pentru simplul motiv ca a murit in 1565.

In opinia psihologului Vaughan Bell, profesor la Universidad de Antioquia, Columbia si King's College din Londra, grijile oamenilor cu privire la excesul de informatie sunt la fel de vechi ca informatia insasi, fiecare generatie reiterand avertismentele in privinta efectelor periculoase ale tehnologiei asupra psihicului si creierului uman. Dintr-o perspectiva istorica, crede specialistul, ceea ce pare familiar nu este atat evolutia acestor preocupari sociale, cat similitudinea lor: faptul ca sunt "resuscitate" in fiecare secol, doar cu "eticheta" schimbata.
Aceste temeri se intorc, insa, in timp, pana la nasterea stiintei de carte. In mod asemanator grijilor moderne ale parintilor cu privire la utilizarea excesiva a tehnologiei de catre copii, Socrate, la vremea lui (secolul V i. Hr.), avertiza cu privire la scris, care ar aduce uitarea in sufletele invataceilor, pentru ca acestia nu si-ar mai folosi amintirile. Tot Socrate considera ca, intrucat copiii nu pot distinge intre fantezie si realitate, parintii trebuie sa le permita sa asculte doar alegorii "sanatoase" si nu povesti grosolane, inexacte; altminteri, dezvoltarea lor o va lua pe cai gresite. Avertismentul socratic a fost repetat de multe ori de-atunci: generatie de generatie, oamenii mai in varsta semnaleaza pericolul noilor tehnologii, deplangand acele mijloace de informare si distractie "sanatoase" cu care ei au crescut, parca fara a realiza ca si acestea au fost considerate daunatoare atunci cand au aparut pentru intaia oara.

Citeşte mai multe pe www.descopera.ro

 
Tag-uri:
crer
,special
,informatie

 

Versiune mobil | completa