Obiceiuri zilnice care ne distrug sănătatea. De la duşurile fierbinţi până la curăţenia în casă

Obiceiuri sănătoase care distrug sănătatea. De la duşurile fierbinţi şi până la curăţenia zilnică

Faptul că fumatul, dieta dezechilibrată şi abuzul de alcool ne pun sănătatea în pericol sunt lucruri deja ştiute. Studii recente arată că există obiceiuri sănătoase care ne pun în pericol organismul, informează Daily Mail.

Duşurile fierbinţi şi săpunurile abrazive. Preocuparea exagerată faţă de igiena personală poate fi în detrimentul pielii noastre, spune medicul dermatolog Nick Lowe, de la clinica Cranley din Londra. "Folosirea apei fierbinţi combinată cu săpunuri abrazive poate distruge uleiurile naturale ale pielii. Acest lucru duce la uscarea, crăparea şi chiar infectarea epidermei", precizează dr. Lowe. Pentru a preveni distrugerea pielii, dermatologul recomandă folosirea gelurilor de duş şi a săpunurilor speciale pentru fiecare tip de piele în parte. În plus, apa trebuie să fie călduţă, nu fierbinte.

Opt ore de somn pe noapte. Noţiunea de a dormi opt ore în fiecare noapte este o convenţie modernă care te va face să crezi că nu dormi destul şi să te simţi obosit, susţine profesorul Jim Horne, cercetător la Universitatea de Cercetare a Somnului din Loughborough. "Omul a evoluat în aşa fel încât poate avea un stil de somn fragmentat. Somnul de 15 minute în timpul zilei poate fi echivalentul unei ore de somn pe timpul nopţii", precizează specialistul. Pentru a reuşi să dormiţi bine, experţii susţin că trebuie să "prindeţi" orele 22 - 24. Studiile din domeniu arată că melatonina - hormonul somnului - "invadează" organismul începând cu ora 18. Astfel, nevoia de odihnă este resimţită pe la ora 20 şi, apoi, din două în două ore: ora 22, 24, respectiv 2.

Spălatul dinţilor imediat după masă. Medicii stomatologi spun că, imediat după ce am terminat de mâncat, smalţul dinţilor este slăbit, iar periajul ar putea duce la deteriorarea danturii. "Aşteptaţi cel puţin o jumătate de oră înainte de a vă spăla. Dacă vă spălaţi pe dinţi prea repede după masă, de fapt periaţi smalţul înainte ca acesta să se întărească din nou", spune medicul dentist Phil Stemmer. De asemenea, specialistul recomandă să evităm clătitul gurii după spălarea dinţilor.
"Clătirea curăţă învelişul protector lăsat de pasta de dinţi, iar absenţa acestei operaţiuni ar adăuga câteva ore de protecţie dinţilor. În plus, periuţa nu trebuie udată, deoarece apa diminuează efectul pastei de dinţi", precizează dr. Stemmer.

CITEŞTE MAI DEPARTE PE www.gandul.info


 

 

Versiune mobil | completa