Mai există investitori ce cred în consum

Mai există investitori ce cred în consum

Marii retaileri din România, care au format în ultimii zece ani o piaţă de7-8 miliarde de euro anual, mai au la dispoziţie o jumătate de miliard de euro în acest an pentru investiţii, deşi a apus vremea în care cumpărătorii puneau de-a valma în coşuri produsele.

Comerţul modern câştigă tot mai mult teren în România, iar cele câteva zeci de companii care se bat pe banii cumpărătorilor ro­mâni au deopotrivă motive de îngrijorare, dar şi de speranţă, scrie revista BUSINESS Magazin (www.businessmagazin.ro)

În 2010, cheltuielile gospodăriilor pentru bunuri de larg consum au scăzut cu 5% faţă de anul anterior, conform unui studiu realizat de compania de cercetare de piaţă GfK.

Încercând să se adapteze greutăţilor financiare, "consu­matorii au redus din volumul coşului de cumpărături. În 2010 ei au făcut cumpărături mai rar şi au renunţat la produsele de răsfăţ", spune Raluca Răschip, consumer goods director GfK România. Acum chibzuiala este cuvântul cheie pentru cele mai multe din gospodării, iar bilanţul reţelelor comerciale ilustrează clar acest lucru.
Chiar şi aşa, sunt companii care au hotărât că prezentul este prielnic extinderii. Motiv pentru care 2011 promite zeci de noi magazine; bugetele de investiţii sunt de sute de milioane de euro. Cora, Carrefour, Kaufland, dar şi lan­ţu­rile controlate de Dinu Patriciu (Mic.ro şi Minimax Discount, care va fi rebranduit Mac.ro) scot la iveală cele mai mari bugete pen­tru anul în curs. Dar şi alte reţele dau semne că se vor înscrie în cursa extinderii. Reţelele de dis­count Plus, Penny şi Profi, care au fost cam­pioanele extinderii în ultimii doi ani, numărau la finalul anului trecut peste 400 de spaţii.
"În ultimii doi ani am investit în jur de 50 de milioane de euro în terenuri", spune Philip Lejeune, director general al Cora România. Deşi nu a dorit să dezvăluie bugetul dedicat investiţiilor din acest an, Lejeune declara că în 2011 reţeaua are în plan să cheltuiască pe expansiune mai mult decât dublul sumei de anul trecut, când a investit 40 de milioane de euro. Reţeaua se detaşează, în rândul operatorilor de hipermarketuri, drept cel mai decis investitor al momentului: are pentru anul în curs planificate două deschideri - la Drobeta-Turnu Severin şi Arad - şi a început un proiect de investiţii de 100 de milioane de euro la Constanţa, în centrul comercial Corall. Cu o suprafaţă de 150.000 mp şi o galerie cu 50 de magazine, proiectul ar urma să fie inaugurat la finalul anului viitor.
Cora atacă acum cu hotărâre după ce vreme de câţiva ani, când reţelele concurente se întreceau în deschideri, a preferat să nu deschidă niciun nou magazin. În prezent, planul de bătaie este clar conturat: anul trecut a deschis două magazine, pentru 2011 a anunţat încă două inaugurări şi, în următorii patru ani, reţeaua ar urma să se mărească cu încă 15 spaţii, după cum a declarat Lejeune. Cora a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri în creştere cu circa 3% faţă de 2009, dar profitabilitatea a scăzut, pe fondul scăderii valorii bonurilor de casă cu o medie de 10%. "Pentru anul în curs ţintim vânzări mai mari şi un profit stabil", declară şeful Cora.
Din punctul lui de vedere, prezentul nu are niciun dezavantaj pentru reţelele care vor să parieze pe dez­voltare. În această lună retailerul are planificată deschiderea magazinului din Drobeta-Turnu Severin, în urma unei investiţii de 22 de milioane de euro. Magazinul are o suprafaţă de 8.000 mp cu o galerie comercială de aproxi­mativ 4.000 mp. Pentru a susţine dezvoltarea pe care reţeaua a creionat-o, Cora ar trebui să angajeze anul acesta 1.500 de persoane.
Cu sume cu multe zerouri vine şi Carrefour România, liderul pieţei româneşti în seg­mentul hipermarketuri în funcţie de cifra de afaceri. Francezii au anunţat pentru 2011 două noi deschideri, la Bucureşti şi în Boto­şani.
Magazinul din Capitală ar urma să fie inaugurat în septembrie 2011. Tot anul acesta "ne extindem şi în ţară, cu un al doilea hiper­market, la Botoşani, deschidere prevăzută pentru luna octombrie", a declarat Patrice Lespagnol, directorul executiv al Carrefour România. Hipermarketul din Bucureşti, al optulea spaţiu din oraş, este inclus în Colosseum, proiectat a fi cel mai mare centru comercial din Europa.


Citeşte mai multe pe www.zf.ro

 

 

Versiune mobil | completa