Gheţarii se topesc încet, dar sigur

Gheţarii se topesc încet, dar sigur

Pana in 2100, schimbarile climatice ar putea determina topirea a trei sferturi din ghetarii alpini si, potrivit unei previziuni si mai dramatice, disolutia unei mari parti din Antarctica, pana in 3000, avand drept consecinta o crestere a nivelului marii de peste 4 m.

Acest scenariu infricosator este infatisat de doua studii publicate de revista "Nature Geoscience", care scot in evidenta doua aspecte mai putin cunoscute ale schimbarilor climatice: efectele acestora asupra ghetarilor si impactul lor pe termen lung.

Primul studiu, semnat de geofizicienii Valentina Radic si Regine Hock de la Universitatea Alaska, estimeaza ca ghetarii vor pierde intre 15 si 27% din volum pana in 2100. Lucru care, avertizeaza cele doua specialiste, "ar putea avea efecte substantiale asupra hidrologiei regionale si asupra disponibilitatii resurselor de apa". In anumite zone se va inregistra un grad mai ridicat de risc decat in altele, in functie de inaltimea ghetarilor existenti, de natura terenului si de localizarea acestora, mai mult sau mai putin sensibila la incalzirea planetei.

Citeşte mai multe pe www.descopera.ro

 

 

Versiune mobil | completa