Cum arată gara din oraşul tău? Sigur nu aşa

Cum arată gara din oraşul tău? Sigur nu aşa

Ne plac trenurile pentru că sunt rapide, relativ ieftine şi, nu în ultimul rând, prietenoase cu mediul. Dar călătoriile feroviare înseamnă mai mult decât ecologie şi consideraţii financiare. Sigur, este vorba şi despre plăcerea drumului, dar foarte importante sunt şi gările. Fie ele găzduite de complexe gotice încărcate istoric sau de terminale ultramoderne, cele mai impresionante zece gări din lume surprind nu doar printr-o arhitectură uluitoare şi printr-un design inedit, dar şi prin elemente complet atipice: o junglă, un bar sau o plajă.

Berlin Hauptbahnhof, Germania


Cel mai mare nod feroviar al Europei, gara Berlin Hauptbahnhof, este cu adevărat o piesă arhitecturală modernă impresionantă şi aproape o atracţie turistică în sine a fremătătoarei capitale germane. Finalizată în 2006, Gara Centrală din Berlin este dispusă pe două niveluri şi 14 platforme, găzduieşte aproximativ 80 de magazine (îndeplinind, practic, şi rolul de mall) şi se învecinează cu o plajă. În plus, ca funcţie ce-i motivează însăşi existenţa, gestionează aproximativ 1.100 de curse feroviare naţionale şi internaţionale diferite. Marile suprafeţe vitrate din componenţa clădirii permit luminii să pătrundă la toate nivelurile gării berlineze, scheletul din oţel cu forme futuriste fiind laitmotivul acestei construcţii unice.


Gara din Kuala Lumpur, Malaezia


Gara - veche de un secol - Kuala Lumpur din Malaezia este un amestec interesant de stiluri orientale şi occidentale, deşi seamănă mai mult cu o clădire din basme decât cu un terminal pentru transporturi. Staţia pentru trenuri a fost terminată în 1910, dar de atunci gara a fost reconstruită, extinsă şi supusă unor transformări majore. Câteva elemente originale ale designului interior al gării mai pot fi încă admirate în incinta Hotelului Feroviar al Moştenirii, aflat în acelaşi ansamblu.


Gara Nordpark Cable, Austria


Angajamentul Austriei faţă de design-ul modern şi de arhitectura unică este foarte bine reflectat în gara Nordpark Cable. Conceptul staţiei feroviare, amplasate în Innsbruck, a fost creat de faimosul studio Zaha Hadid Architects. Complexul este compus din patru gări diferite şi totuşi similare ca formă, al căror aspect se aseamănă cu gheaţa naturală şi cu formaţiunile din zăpadă. Pentru a crea asemenea construcţii unice, arhitecţii au folosit tehnologii dezvoltate în cadrul industriei auto.

Citeşte mai multe pe www.descopera.ro

 

 

Versiune mobil | completa