Creditarea pare să-şi revină. Numai pe valuta

Creditarea pare să-şi revină. Numai pe valuta

Creditul neguvernamental a urcat cu 3,8% în iunie faţă de luna anterioară, susţinut de componenta în valută, potrivit datelor publicate la sfârşitul săptămânii trecute de Banca Naţională.

Soldul creditului neguvernamental a ajuns astfel la 210,8 miliarde de lei la sfârşitul lunii iunie, cu 6,4% peste nivelul de acum un an. Creditul în lei a scăzut cu 3% faţă de iunie 2009, până la 78,47 miliarde de lei, dar cel în valută a urcat cu 13%, până la echivalentul a 132,3 miliarde de lei. Comparativ cu luna mai, creditul în valută a urcat cu 5,8%.
"Creşterea înregistrată de creditul în valută este semnificativă. Având în vedere cât de slab au decurs lucrurile cu programul «Prima casă», nu ştiu exact care ar fi explicaţia. În primul rând, ar putea fi vorba de repatrierea de credite de către băncile locale. Pe de altă parte, în trimestrul doi s-a văzut o dinamizare a activităţii economice şi ar putea fi vorba de o creştere a achiziţiilor de bunuri de folosinţă îndelungată, mai ales înainte de majorarea TVA", explică Nicolaie Alexandru-Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro
 
Tag-uri:
credite
,banci
,valuta

 

Versiune mobil | completa