Corpul gândeşte înaintea ta

Corpul gândeşte înaintea ta

Capacitatea de a gandi este considerata drept definitorie pentru fiinta umana (gandesc, prin urmare exist, spunea Descartes) si pana recent, s-a presupus ca trupul uman contribuie doar la cele mai de baza interactiuni cu mediul, si anume la procesele senzoriale si motorii; de cativa ani incoace, o sumedenie de noi studii sugereaza insa ca trupurile noastre si relatia lor cu mediul inconjurator ne dirijeaza chiar si cele mai abstracte rationamente, si ca pana si activitati aparent neimportante au capacitatea de a ne influenta gandirea.

Pe cat se pare, indicii ca trupurile noastre ar putea juca un rol in gandire pot fi identificate in metaforele pe care le folosim pentru a descrie situatii. Cu 30 de ani in urma, aceasta observatie l-a facut pe lingvistul si filosoful George Lakoff de la University of California, Berkeley, impreuna cu filosoful Mark Johnson de la University of Oregon din Eugene, sa propuna asa-zisa "teorie a metaforelor", potrivit careia ne gandim la concepte abstracte in functie de cum ne functioneaza corpul. Si de-atunci incoace, dovezi in sprijinul acestei teorii nu mai prididesc sa iasa la iveala.

"Sustinatorii principiilor traditionale ale cognitiei vor fi surprinsi. Ei considera in general capacitatea umana de a rationa ca implicand procese cognitive abtracte golite de orice legatura cu trupul si cu spatiul", a comentat intr-un articol aparut in New Scientist, Tobias Loetscher de la University of Melbourne din Parkville, Australia. Recent, Loetscher si colegii lui au legat abilitatea umana de a cugeta la numere aleatorii - un exemplu de gandire abstracta - de miscarile corpului. Ei au cerut unui grup de 12 voluntari sa creeze o serie de 40 de numere, fiecare dintre ele cuprins intre 1 si 30, intr-o secventa pe cat de aleatorie posibil. Apoi cercetatorii au inregistrat miscarile verticale si orizontale ale ochilor barbatilor pe masura ce acestia pronuntau numerele cu voce tare, pe rimul unui metronom.

Citeşte mai multe pe www.descopera.ro

 
Tag-uri:
special
,corp
,minte

 

Versiune mobil | completa