Comisioane mai mici pentru brokeri

Comisioane mai mici pentru brokeri

Firmele de brokeraj traversează din nou o perioadă foarte dificilă din cauza scăderii puternice a valorii tranzacţiilor de pe Bursă în ultimele luni, care a determinat şi o scădere puternică a comisioanelor încasate de brokeri.

Cu tranzacţii de doar 62 mil. euro în septembrie pe piaţa de acţiuni, de trei ori mai mici decât în lunile de la începutul anului, cele 65 de firme de brokeraj care mai sunt active pe piaţă au ajuns să-şi împartă comisioane de circa 620.000 de euro (luând în calcul un comision mediu de 1% pe tranzacţie, din care 0,5% este încasat de brokerul cumpărătorului şi 0,5% de brokerul celui care vinde).

Astfel, strict aritmetic, o firmă de brokeraj ar încasa mai puţin de 10.000 de euro pe lună, sumă care cu greu îi acoperă cheltuielile fixe de funcţionare.
Desigur, firmele de brokeraj mari, care intermediază tranzacţii de zeci de milioane de euro, au venituri mai mari, în timp ce pentru firmele mici, comisioanele aproape că nu acoperă nici chiria sediului şi facturile la utilităţi.

De exemplu, KBC Securities, care a fost cea mai activă firmă de brokeraj în noiembrie, cu tranzacţii de 74,5 mil. lei (17,4 mil. euro), a înregistrat venituri din comisioane cuprinse între 200.000 şi 300.000 de lei, iar EFG Eurobank Securities, care a urcat pe locul al doilea, cu tranzacţii de 57,7 mil. lei (13,5 mil. euro), ar avea venituri de circa 170.000-230.000 de lei. Firmele mari de brokeraj, care lucrează preponderent cu fonduri de investiţii străine şi investitori locali foarte bogaţi, percep în general comisioane mai mici decât media pieţei, de 0,3-0,4% sau chiar mai mici, în cazul tranzacţiilor foarte mari. Aceste firme au însă şi costuri mai mari, deoarece pe lângă brokeri şi controlorii interni, ele au şi departamente de analiză, care creează rapoarte pentru investitori.

Citeşte mai multe pe www.zf.ro

 
Tag-uri:
broker
,comisioane
,venit

 

Versiune mobil | completa