Cele mai spectaculoase "gropi" din lume

Cele mai incredibile "gropi" din lume

Pe cei mai multi dintre noi, ne fascineaza si ne sperie in egala masura. Iata care sunt cele mai spectaculoase gauri de pe suprafata Terrei, sapate in principal de mana omului, dar si de misterioasele forte ale naturii.

1. Marea Gaura Albastra (Belize)

Aflata in mijlocul oceanului, mai exact in centrul barierei de corali din Belize, Marea Gaura Albastra ("Great Blue Hole") este considerata a fi cea mai mare din categoria celor marine: are 125 m adancime si un diametru de aproape 4 km. Se spune ca ar fi fost initial o pestera, formata in timpul perioadei glaciare, al carui tavan s-ar fi prabusit in urma unei inundatii provocate de cresterea nivelului marii in urma cu 65.000 de ani. "Celebritatea" colosalului abis i se datoreaza lui Jacques-Yves Cousteau, cel care l-a inclus in topul primelor 10 locuri perfecte pentru scufundari.


2. Mina de Diamant Diavik (Canada)

Mina se afla la circa 300 km de Yellowknife, in Canada, si produce anual 1.600 kg de diamante. Este atat de mare, iar zona unde se afla este atat de izolata incat a fost necesar sa fie "inzestrata" cu propriul aeroport; unul cu o pista suficient de mare pentru a incapea un Boeing 737.


3. Poarta iadului - Darvaza (Turkmenistan)

In mijlocul desertului Karakum din Turkmenistan, zona bogata in gaze naturale, craterul Darvaza sau "Poarta iadului" cum i se mai spune, arde ca o torta, flacarile sale putand fi reperate in timpul noptii de la kilometri distanta. Imensa groapa nu este nici pe departe o creatie a naturii, ci un accident al prospectiunilor miniere sovietice din anii '50. In 1971, operatiunile de forare au provocat o prabusire a unei caverne, ducand astfel la crearea unui crater cu diametrul de 60 m si o adancime de 20 m. Sonda a fost incendiata pentru eliminarea gazelor toxice, dar arde fara intrerupere de-atunci incoace.


4. Morning Glory Hole, Barajul Monticello (California - SUA)
Aflata in nordul Californiei, Glory Hole este gaura de scurgere a barajului Monticello de pe lacul Berryessa, un deversor circular care "inghite" 1.370 de metri cubi pe secunda gratie diametrului de circa 22 m. Din motive obiective, inotul in vecinatatea ei este nu numai interzis, dar si nerecomandat. Cand nivelul lacului Berryessa scade, pe parcursul lunilor secetoase, Glory Hole este folosita de skateboarderi si biciclisti pe post de half pipe.


Citeşte mai multe şi vezi o fotogalerie impresionantă pe www.descopera.ro

 
Tag-uri:
special
,inedit
,gauri

 

Versiune mobil | completa