Antena 1, somată de CNA pentru o ştire ilustrată cu imagini care nu reflectau informaţia prezentată

de Madalina Cerban - Mediafax

CNA a decis, marţi, să someze public Antena 1 pentru o ştire difuzată în mai multe emisiuni informative "Observator", transmise pe post pe 9 mai, în care nu exista nicio legătură între subiectul tratat şi imaginile care însoţeau comentariul.

Potrivit Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), Antena 1 a difuzat pe 9 mai, în cadrul emisiunilor informative "Observator", o ştire despre un călugăr care a fugit cu banii credincioşilor.

Imaginile cu care a fost ilustrată respectiva scenă proveneau din spectacole susţinute de trupa umoristică "Veveriţele Vesele".

După difuzarea respectivei ştiri, CNA a primit mai multe reclamaţii, inclusiv de la un actor din trupa "Veveriţele Vesele".

În urma discuţiilor, Florin Gabrea, membru al CNA, a propus aplicarea unei amenzi de 5.000 de lei, în timp ce membrul CNA Radu Călin Cristea a propus o somaţie publică.

Doar propunerea de somaţie publică a întrunit numărul necesar de voturi şi a fost aplicată. Pentru somarea publică a televiziunii Antena 1 au votat Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Cristina Trepcea, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea, în timp ce Christian Mititelu şi Laura Georgescu au votat "împotriva" acestei sancţiuni.

Somaţia publică a fost aplicată în baza articolului 65, litera b din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: b) între subiectul tratat şi imaginile ce însoţesc comentariul să existe o conexiune reală".

 
Tag-uri:
cna
,antena 1
,somaţie

 

Versiune mobil | completa