83 mil. de euro pentru salvarea Mittal Hunedoara

83 mil. de euro pentru salvarea Mittal Hunedoara

Acţionarii ArcelorMittal Hunedoara (SIDG), controlată de grupul ArcelorMittal al miliardarului indian Lakshmi Mittal, au decis suplimentarea capitalului companiei cu suma de 397 mil. lei (93,1 mil. euro) prin aport în numerar şi au respins totodată propunerea de dizolvare a societăţii.
Aceasta este cea mai mare majorare de capital cu cash derulată anul acesta pe Bursă, operaţiune la care grupul ArcelorMittal ar trebui să participe cu suma de 81,8 mil. euro, calculată la cursul din prezent, de 3,264 lei/euro. Aportul este şi una dintre cele mai mari investiţii realizate de miliardarul Mittal în România de la venirea acestuia în 2001. Spre comparaţie, aportul pe care vrea să-l aducă grupul la combinatul din Hunedoara reprezintă circa jumătate din totalul sumelor aduse la capitalul ArcelorMittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din ţară, din ultimii 9 ani, care anul trecut a derulat afaceri de zeci de ori mai mari decât cele ale combinatului din Hunedoara.

În cadrul operaţiunii de majorare vor fi emise peste 159 mil. de titluri ArcelorMittal Hunedoara la un preţ de 2,5 lei, egal cu valoarea nominală a acestora, care vor fi subscrise prin aporturi în numerar, potrivit hotărârii AGA. În piaţă, ultima tranzacţie cu acţiunile ArcelorMittal Hunedoara s-a derulat la un preţ de 1 leu/acţiune, mult sub preţul din cadrul majorării de capital, fapt pentru care operaţiunea este puţin atractivă pentru acţionarii minoritari.
Grupul ArcelorMittal controlează 87,89% din acţiunile societăţii, iar SIF Banat-Crişana (SIF1) are 10,03% din titluri.
În aceste condiţii, SIF Banat-Crişana trebuie să contribuie cu circa 9,4 mil. euro pentru a-şi păstra participaţia de 10% din acţiunile ArcelorMittal Hunedoara, în caz contrar participaţia acestuia urmând să fie puternic diminuată, fapt ce ar da posibilitatea producătorului de oţel de a delista compania de pe Bursă prin atingerea pragului de 95% din capital.
ArcelorMittal Hunedoara a intrat în dificultate după ce a înregistrat anul trecut pierderi de 138,4 mil. lei (32,7 mil. euro) pe fondul prăbuşirii vânzărilor cu 77,5%, până la 133 mil. lei (31,4 mil. euro).

Citeşte mai multe pe www.zf.ro

 

 

Versiune mobil | completa