VERDICT: Brăţările dacice sunt autentice

EXPERT. Barbara Deppert-Lippitz a fost prezentă la Sibiu, la vernisarea expoziţiei brăţărilor dacice cărora le-a stabilit autenticitatea (Foto: Vladimir Brilinsky)

Barbara Deppert-Lippitz, expertul care a stabilit autenticitatea brăţărilor dacice, a depus mărturie la Deva în Dosarul "Aurul dacic".
Barbara Deppert-Lippitz, expertul german în bijuterii antice care a studiat şi autentificat brăţările dacice braconate în Munţii Orăştiei, a fost prezentă vineri la Deva, fiind citată ca martor în procesul "Aurul Dacic", judecat la Tribunalul Hunedoara. Arheolog şi expert de talie internaţională, Barbara Deppert-Lippitz a confirmat în faţa instanţei că spiralele sunt din aur, au o vechime mai mare de 2000 de ani şi nu pot proveni din alt spaţiu decât cel al României.


Căutăm brăţări. Oferim recompensă


Arheologul Barbara Deppert-Lippitz a povestit că a văzut primele "spirale din aur" în 22 august 2000, când un tânăr s-a prezentat la ea şi a rugat-o să expertizeze obiectele pentru a stabili dacă sunt adevărate sau nu, acesta intenţionând să le vândă. Expertul german a stabilit că brăţările sunt autentice, dar nu a eliberat niciun certificat de autenticitate.
Barbara Deppert-Lippitz a spus că, imediat după ce a aflat despre interesul statului român în recuperarea patrimoniului, în mai 2006, a anunţat mai mulţi comercianţi de antichităţi. Primul care a contactat-o a fost un avocat din New York, iar după ce a înştiinţat autorităţile române, expertul s-a oferit să fie intermediarul tranzacţiilor, propunere acceptată de ambele părţi.
Expertului german i-au fost prezentate în instanţă cele nouă brăţări recuperate până în prezent de către statul român şi a fost rugat să precizeze motivele pentru care acestea nu sunt un fals. Barbara Deppert-Lippitz a declarat că un detaliu important este greutatea obiectelor. "Un falsificator lucrează pentru a face profit şi face economie de material. Din greutatea fiecărei brăţări ar fi putut face aproximativ 15 alte piese. Şi tehnica arată autenticitatea. Toate spiralele fiind prelucrate printr-un procedeu numit martelaj", a declarat expertul.
Barbara Deppert-Lippitz a spus că valoarea spiralelor este atât de mare încât aceasta nu poate fi estimată financiar, datorită importanţei naţionale deosebite. Cu toate acestea, expertul german a afirmat că dacă ar fi să le compare totuşi cu alte obiecte importante, brăţările ar fi evaluate undeva la 2 milioane de euro, "poate chiar mai mult".
------------------

DECLARAŢIE 1:
"Ca expert şi ca arheolog declar cu toată convingerea că obiectele pot proveni doar de pe actualul teritoriu al României"
Barbara Deppert-Lippitz, expert în bijuterii antice


------------------


DECLARAŢIE 2:
"Nu am primit niciun ban în tranzacţii. Nu am niciun interes financiar şi nu am fost plătită ca intermediar. Interesul meu este pur arheologic"
Barbara Deppert-Lippitz, expert în bijuterii antice

----------------


CIFRĂ:
120

de piese antice a expertizat Barbara Deppert-Lippitz pentru statul suedez

----------------

 "Istoria dacilor trebuie simţită"Prezentă la Sibiu la vernisajul expoziţiei cu brăţările dacice, expertul Barbara Deppert-Lippitz a prezentat în exclusivitate pentru HUNEDOREANUL argumentele autenticităţii acestora.
HUNEDOREANUL: Care este principalul argument în favoarea autenticităţii brăţărilor dacice în contextul istoric?
Barbara Deppert-Lippitz: În general este mult mai uşor să negi autenticitatea decât să o demonstrezi. Brăţările sunt autentice pentru că ele sunt confecţionate într-o manieră care ea însăşi este autentică şi originală. Şi nu există niciun fel de eroare în ceea ce priveşte tipologia, stilul şi modul de lucru care sunt cert antice. Repet, nu există niciun fel de îndoială. Mai mult, dacă este să comparam aceste brăţări, care fac obiectul procesului, cu cele 28 de brăţări de argint descoperite în marea lor majoritate în Transilvania, de-a lungul timpului, şi care sunt atestate ştiinţific ca facând parte din perioada dacică, stilul de lucru şi tipologia sunt identice. Personal, eu admir foarte mult stilul de lucru, mai ales mâna celui sau celor care le-au confecţionat şi spun, păstrând proporţiile, că autorul lor poate fi numit un adevărat Celini al Transilvaniei. Din punct de vedere al desenului, autorul este absolut genial. Gândiţi-vă că autorul, care la vremea aceea avea un număr limitat de instrumente pentru prelucrarea aurului, a luat o bucată de aur şi a început să o lucreze la început cu ciocanul fără a şti care va fi rezultatul final. Dar în acest caz, rezultatul a fost perfect.
   Ca o concluzie, cred că  voi, românii, trebuie să aveţi mai multă grijă de istoria voastră, în general, şi de cea a dacilor, în special. Nu poţi în niciun caz să scrii o istorie a dacilor studiind doar în bibliotecă. Istoria dacilor trebuie simţită şi descoperită acolo unde au locuit cu adevărat dacii.


(Vladimir Brilinsky)
 

 

Versiune mobil | completa