Istoricul Marius Oprea: „Mircea Moloţ a fost informator al Securităţii”

Istoricul Marius Oprea: „Mircea Moloţ a fost informator al Securităţii”

Directorul coordonator al Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, Marius Oprea, a declarat marţi la Deva că preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara a fost informator al Securităţii şi a colaborat cu aceasta încă din perioada liceului.

Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu sprijinul Primăriei Deva, la care a participat şi primarul municipiului, Mircia Muntean.

"Din informaţiile pe care le am este o problemă la nivel de vârf în judeţul Hunedoara pentru că domnul Moloţ nu e tocmai curat la dosar. El are din documentele pe care le-am putut vedea o problemă destul de gravă. În momentul în care cineva va cere reverificarea lui, în baza noii legi a CNSAS-ului (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii - n.r.), faţă de momentul în care dânsul a primit un verdict, oricum discutabil, s-ar putea să aibă foarte mari surprize. Şi-mi pare rău că stric imaginea PNL-ului pentru că şi eu sunt membru PNL", a susţinut istoricul.
Marius Oprea a declarat că preşedintele CJ Hunedoara a fost fără dubiu informator al Securităţii, iar Moloţ nu poate nega acest lucru pentru că există o fişă de colaborator din vremea în care era elev de liceu, a semnat angajament la Securitate. "El a fost promovat, să spunem aşa, în aparatul informativ al Securităţii. A primit un nume conspirativ şi a dat note informative. În baza unui angajament. Toate aceste elemente îl încadrează după părerea mea pe domnul Moloţ în categoria informatorilor fostei Securităţi. Şi îmi asum aceste afirmaţii. Dacă doreşte nu are decât să mă dea şi în judecată, dar ceea ce eu cred că trebuie făcut este ca, în funcţie de modificări modului de funcţionare al CNSAS, oricine din Deva care este interesat poate să ceară reverificarea domnului Moloţ", a mai spus istoricul.

Aceeaşi măsură ca în cazul Monei Muscă

Referindu-se la cazul Monei Muscă, Oprea a spus că, în calitate de membru al PNL a susţinut atunci în Biroul Politic al partidului ca cei care au semnat angajament la Securitate să piardă sprijinul politic şi că nu trebuie lucrat cu jumătăţi de măsură în aceste cazuri. Modul în care s-a decis în cazul Monei Muscă trebuie să fie acelaşi şi în cazul lui Mircea Moloţ, spune istoricul.
Întrebat dacă o să aducă la cunoştinţa conducerii PNL de la centru cazul Moloţ, Marius Oprea a declarat: "Eu sunt un simplu membru. Dacă mi se cere opinia o voi spune. Ce v-am spus dumneavoastră, voi spune şi acolo. Şi pe bază de dovezi."
Întrebat când a aflat de colaborarea lui Mircea Moloţ cu Securitatea, Marius Oprea susţine că a primit cu o lună şi jumătate în urmă mai multe documente referitoare la un proiect de cercetare privind implicarea Securităţii în siderurgia românească, cu specific pe Hunedoara, şi în acest dosar au apărut notele informative respective. "Ce pot să vă spun e că am avut discuţii cu membri ai CNSAS şi au spus că oricând pot porni o reverificare în acest sens pentru că, repet, nu trebuie să lucrăm cu jumătăţi de măsură şi nu văd de ce un om trebuie să plătească un preţ şi altul să nu plătească deloc", a mai precizat istoricul.

Documente noi la CNSAS

Oprea a mai declarat că în acel dosar care privea activitatea Securităţii din Hunedoara erau puse laolaltă o mulţime de note informative şi de dosare personale, inclusiv documente din dosarul lui Mircea Moloţ. "Între timp au ajuns la CNSAS mult mai multe documente care pot arăta dacă, într-adevăr, a făcut rău fiind informator, pentru că faptul că a fost informator nu-l poate tăgădui. Atâta timp cât a fost colaborator în anii liceului şi, ulterior, a semnat un angajament şi a primit un nume conspirativ, asta este evident. Şi nu numai atât. A primit caracterizări extrem de laudative la adresa activităţii sale de informator din partea ofiţerului de legătură", susţine Marius Oprea.

Mircea Moloţ: "Am hotărâre de la CNSAS că nu am făcut poliţie politică"

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, a respins acuzaţiile lui Marius Oprea aducând ca dovadă în favoarea sa decizia CNSAS care arată că nu a colaborat cu fosta Securitate. "Am o hotărâre de la CNSAS, din toamna lui 2007, care adevereşte că nu am făcut poliţie politică. CNSAS a stabilit prin Decizia nr. 4827 din 8.11.2007 că, citez, <<domnul Ioan Moloţ nu a fost agent / colaborator al Poliţiei politice comuniste aşa cum sunt definite acestea prin Legea 187/1996>>. În privinţa referirii făcute la mine şi la siderurgie, în urmă cu două săptămâni, Mircia Muntean a venit în Biroul Politic Municipal cu două hotărâri care făceau trimitere la ce a spus Marius Oprea în conferinţă, dar nu reieşea de niciunde că acele hârtii se referă la mine", a declarat Mircea Moloţ.

 

 

Versiune mobil | completa