Casa lui Crişan stă în ploaie până la seceriş

Casa unde s-a născut Crişan, unul dintre capii Răscoalei ţărăneşti de la 1784, a ajuns într-un stadiu avansat de degradare şi nimeni nu face nimic

Casa unde s-a născut Crişan, unul dintre capii Răscoalei ţărăneşti de la 1784, a ajuns într-un stadiu avansat de degradare şi nimeni nu face nimic
Casa memorială Crişan din satul Crişan, comuna Ribiţa - monument istoric de o mare însemnătate pentru Ţara Moţilor - a ajuns într-o avansată stare de degradare, după ce, în urma unei furtuni care a avut loc recent, o parte din paiele de grâu de pe acoperiş au fost luate de vânt. De atunci, fiecare ploaie care a căzut peste satul Crişan a intrat şi în casa memorială din localitate.
Ionela Lazăr, custodele Casei Crişan, spune că trebuie intervenit urgent pentru repararea acoperişului, deoarece, dacă se va produce o furtună puternică, paiele de pe acoperiş vor fi luate cu totul de vânt. În plus, casa mai are nevoie şi de un paratrăsnet, pentru că există riscul să ardă complet în cazul în care este lovită de trăsnet.


"Legea nu-mi dă voie să fac ceva"


Primarul comunei Ribiţa, Ioan Faur, spune că dacă legea i-ar permite ar repara casa din temelii. "Avem forţă de muncă şi materiale de construcţie pentru a o repara, dar nu putem face nimic. Legea nu ne permite să ne atingem de ea, deoarece e considerată monument istoric. Acest gen de construcţii au un statut special. În cazul acestei case, dacă vrei să o renovezi trebuie să-i păstrezi acoperişul de paie, pentru a-i păstra înfăţişarea originală pe care a avut-o în urmă cu peste 200 de ani", afirmă Ioan Faur.
Primarul din Ribiţa mai spune că Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva - în subordinea căruia se află acest monument istoric - manifestă "un dezinteres total" faţă de el. "Le-am cerut în repetate rânduri celor de la muzeu să vină să repare acest monument istoric. În urmă cu peste doi ani, au trimis pe cineva care a pus nişte paie de grâu pe acoperiş. De atunci nu a mai venit nimeni să facă ceva", a precizat Ioan Faur.


"Primarul nu vrea să colaboreze cu noi"


Marcel Morar, directorul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, respinge acuzaţiile primarului Ioan Faur: "Dacă ar fi vrut cu adevărat să se implice în renovarea Casei memoriale Crişan, domnul primar din Ribiţa ar fi putut să ne ajute cu nişte paie de grâu şi cu nişte bani să o punem la punct, pentru că are posibilitatea să facă acest lucru. Dânsul însă nu vrea să colaboreze cu noi", a explicat Marcel Morar.
El a mai adăugat că luna viitoare, imediat după începerea secerişului, Casa memorială Crişan va fi renovată din temelii. "Trebuie să aşteptăm secerişul, deoarece pentru a o acoperi ne trebuie paie de grâu tăiate cu secera, pentru că paiele de grâu tăiate cu mijloace mecanice nu sunt bune. Am prevăzut în buget 100 de milioane de lei vechi pentru lucrările de reabilitare a acestui monument istoric. O să-i punem şi paratrăsnet", afirmă Marcel Morar.

----------------------

Declaraţie:
"E ruşinos pentru noi ca români că stăm şi ne uităm cum plouă într-un monument istoric de mare însemnătate naţională"
Ioan Faur, primarul comunei Ribiţa

--------------------

Cifră
1979

este anul în care Casa memorială Crişan a fost declarată monument istoric
 
Tag-uri:
istorie
,casă
,crişan
,degradare
,

 

Versiune mobil | completa