Surferii de canapea, turişti în Retezat

Sute de turişti vin la Sălaşu de Sus şi sunt oaspeţii lui Mihai Bursesc, aflând despre această zonă şi despre posibilităţile de cazare de pe Couchsurfing

Iubitori de natură din toate colţurile lumii ajung în Retezat printr-o "agenţie" de turism care s-a dezvoltat de curând la nivel mondial: Couchsurfing.com

 


Se desfăşoară la nivel mondial şi este o alternativă la turismul de agenţie. Se numeşte "couchsurfing" sau, literal, "surfing de canapea" şi a pătruns şi în casele hunedorenilor.
Couchsurfing-ul este de fapt o adevărată comunitate care a împânzit deja lumea întreagă. Sute de mii de membri ai acestei comunităţi merg prin ţări străine unde li se pune la dispoziţie, gratuit, din partea altor membri, mƒncare şi cazare, iar gazdele devin ghizii străinilor. Toate contactele se iau de pe internet, pe site-ul www.couchsurfing.com.
Un hunedorean de 34 de ani din Sălaşu de Sus este unul dintre cei mai activi membri din judeţ ai acestei comunităţi. În casa lui Mihai Bursesc vin sute de turişti din toate părţile lumii ca să vadă frumuseţile Retezatului."Vor să vadă natura"

 


Mihai Bursesc a descoperit fenomenala lume a surfing-ului de canapea în urmă cu doi ani, când se afla la studii în Danemarca.
"Un coleg norvegian mi-a povestit despre canapelişti. El obişnuia să călătorească în felul acesta. Când am revenit în România, în 2007, am început şi eu să ocup cum trebuie de modul acesta de a face turism, mai ales că aveam o amică la Cluj, care avea ceva experienţă în Couchsurfing, iar noi aveam mulţi prieteni comuni. Acesta a fost începutul", spune Mihai Bursesc.
Hunedoreanul şi-a făcut un cont pe Couchsurfing şi astfel oameni din toată lumea cărora le place să călătorească au început să îl contacteze şi să vină la el, la Sălaşu de Sus.
Primul "canapelist" care l-a vizitat a fost un canadian, iar apoi au venit nişte englezoaice.
"Au văzut fotografiile pe care le-am făcut pe munte şi le-am postat pe site, iar străinilor le-a plăcut mult zona şi au hotărât să vină. M-au contactat pe site şi au venit. Canadianul, spre exemplu, era într-un tur al lumii, de vreun an de zile, iar destinaţiile şi le alegea de pe Couchsurfing. Călătorea peste tot cu autostopul. Cam aşa călătoresc foarte mulţi dintre cei care vin aici. Îi cazez la cabana familiei mele, de la Pietrele, ori la mine acasă, la Sălaşu de Sus, iar ei sunt încântaţi de tot ceea ce văd aici. Retezatul îi extaziază, dar le place şi să stea în sat. Vor să vadă pur şi simplu natura. Pentru ei înseamnă enorm să vadă şi numai copacii sau numai râul din Sălaş", povesteşte Mihai Bursesc.

 


Oaspeţi din America, dar şi din Africa

 


Canapelistul de la Sălaşu de Sus oferă tuturor turiştilor care vin la el atât cazare, cât şi mâncare gratuit. Tot el îi duce şi pe munte. Ba, le mai dă şi haine atunci când este necesar, pentru că mulţi nu vin echipaţi corespunzător, iar pe munte e rece. Nu mai ştie câţi turişti i-au călcat pragul, însă doar în august spune că au venit peste 100. "La început au venit unul, doi pe lună, apoi câte doi la două săptămâni, iar apoi 20 pe săptămână. Şi aşa numărul turiştilor a crescut. Unii stau câte o noapte, alţii stau zece zile. Nu e problemă, că spaţiu de cazare este. În cabană intră şi 50 de persoane", spune Bursesc. Vin de peste tot, din Statele Unite ale Americii, din Ungaria, Franţa, Germania, Polonia, Canada, ba chiar şi din Tanzania, Israel şi Egipt a avut vizitatori.

 

-----------------------


"Couchsurfing dezvoltă un altfel de turism, unde nu există oprelişti de niciun fel. Tot ceea ce fac eu pentru turişti este pur şi simplu de plăcere"
Mihai Bursesc, surfer de canapea hunedorean

 

-----------------------


"Am fost oaspetele lui Mihai timp de şase zile. Sunt foarte încântat de ospitalitatea lui, dar şi de faptul că e un om plin de speranţă, o gazdă care se potriveşte cu adevărat spiritului Couchsurfing"

Hannes Hahn, couchsurfer din Tanzania, oaspete al lui Mihai Bursesc

 
Tag-uri:
retezat
,munte
,turism
,

 

Versiune mobil | completa