Se schimbă cărţile de identitate

DIMENSIUNI. Noile cărţi de identitate vor avea o lungime de 105 milimetri şi o lăţime de 74 de milimetri

Ministerul Internelor a depus la Guvern un proiect de lege pentru modificarea cărţii de identitate. Pe noile documente nu mai figurează numele părinţilor
 Printre propunerile făcute în noul proiect de lege al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) se găseşte şi aceea ca pe noua carte de identitate să nu mai figureze numele părinţilor, menţiune care nu este făcută nici în actele de identitate din Uniunea Europeană.
Rubricile care se vor găsi pe noua carte de identitate propusă de MIRA au rămas cele referitoare la datele de identitate ale titularului. A fost scoasă rubrica în care se găseau numele părinţilor, dar s-a introdus în schimb cea care arată cetăţenia acestuia.


Mărimea noilor cărţi de identitate


Actul de identitate va fi tip cartelă şi va avea aceleaşi dimensiuni precum cel care se eliberează în prezent: lungimea - 105 milimetri şi lăţimea de 74 milimetri.
Fotografia va fi color, cu dimensiunile de 38x30 mm, şi va fi executată cu mijloace informatice direct pe suportul cărţii de identitate. În act se vor mai găsi, ca şi până acum, stema ţării, drapelul României şi sigla "evp", a "evidenţei persoanelor".
MIRA a mai propus mărirea termenului de depunere a cererii pentru schimbarea cărţii de identitate de la 15 la 30 de zile. Reprezentanţii Ministerului vor ca pe noua carte de identitate să fie trecute şi localităţile în care posesorul are interdicţie.

------------------------

Cifră:
0,7

milimetri este grosimea pe care o vor avea noile cărţi de identitate.

------------------------------

Durata de valabilitate

Cartea de identitate se eliberează pentru prima dată la împlinirea vârstei de 14 ani. Cu acest act se face dovada identităţii şi a adresei de domiciliu. Termenul de valabilitate a cărţii de identitate este 4 ani - pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, 7 ani -  pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani, 10 ani - după împlinirea vârstei de 25 de ani, permanent - după împlinirea vârstei de 55 de ani.
 

 

Versiune mobil | completa