Raiul de la porţile Retezatului

PEISAJ. Valea de Peşti are peisaje spectaculoase: abrupturi, grohotişuri, creste zimţate, avene, peşteri, chei, cascade

Valea de Peşti este un loc ideal pentru cei care vor să se îndepărteze câteva zile de aglomeraţia urbană

 

Zona Valea de Peşti e situată la cƒţiva kilometri de Uricani.  Imediat după ce treci de oraş şi de Cƒmpu lui Neag, pe partea stƒnga, la o distanţă de numai doi kilometri, se află Valea de Peşti, de unde se poate admira o privelişte namaipomenită. În faţă, parcă numai la o întindere de mână, se află Munţii Retezat, unde se spune că ar exista unul dintre polii energetici ai pămƒntului. Asta ar putea fi explicaţia pentru care turiştii observă aici vara obiecte zburătoare neidentificate staţionƒnd deasupra locului mai multe zile şi nopţi în şir. Turiştii care poposesc în zonă spun că pleacă de aici încărcaţi cu energie şi simt acest lucru stƒnd cu faţa spre Retezat. Frumuseţea locului constă şi în păstrarea naturalului, oamenii intervenind mult prea puţin şi cu grijă în realizarea construcţiilor.

 

La cariera de cuarţ sau la peştera de gheaţă

 


Valea de Peşti este şi punctul de pornire pentru cei care vor să facă excursii montane, un prim traseu fiind cel spre cariera de cuarţ. Drumul începe chiar din spatele platoului, fiind străjuit de o parte şi de alta de păduri de aluni şi brazi. Aici, la Valea de Peşti, turistul poate vizita lacul septic, care, deşi e închis pentru vizitatori, poate fi admirat din diferite colţuri de la poalele Munţilor Vƒlcan. După aproape patru ore de mers pe jos pe drumul forestier, se ajunge la cariera de cuarţ, de unde cei mai norocoşi pot lua bucăţi de cuarţ în stare pură. Acum, cariera s-a închis, dar încă mai sunt pietre de cuarţ chiar şi pe drum. Cuarţul (cremenea sau cristalul de stƒncă) este unul dintre cele mai răspƒndite minerale din lume, cunoscut şi sub denumirea de floare de mină. Un alt traseu turistic foarte căutat este cel care duce la Peştera de Gheaţă, aflată la şapte - opt kilometri depărtare de Valea de Peşti. Pe lângă excursii, turiştii care ajung la Valea de Peşti se mai pot relaxa făcând schi, alpinism, speoturism, mountain-bike, hipism ori plimbări cu ATV-ul. Până anul trecut, aici exista ca spaţiu de cazare un motel, situat în apropierea lacului de acumulare Valea de Peşti, într-un cadru natural de un pitoresc deosebit. Acesta avea 110 locuri de cazare, dar acum este închis. Singurul loc de cazare disponibil în prezent este o pensiune turistică din zonă.

 


Un lac de zece hectare

 


Lacul de acumulare de la Valea de Peşti este de o mărime şi o frumuseţe rar întƒlnite, aflat într-un cadru natural deosebit, ce deserveşte cu apă potabilă întreaga populaţie a Văii Jiului, aproximativ 148.000 de locuitori. Are o suprafaţă de 10 hectare, volumul este de 4,5 milioane metri cubi şi are o lungime de 2,5 kilometri. În apa acestui lac se pescuiesc somn, crap, mreană şi clean.

 

 

Versiune mobil | completa