Platforma Luncanilor, călătorie prin istorie şi speologie

ISTORIE. Pe vârful dealului Piatra Roşie se află cetatea dacică

Satele risipite, peisajul de vis, peşterile şi cetatea dacică Piatra Roşie sunt doar câteva din obiectivele turistice care pot fi văzute pe Platforma Luncanilor

 


La câţiva kilometri de Călan, în comuna hunedoreană Boşorod, se găseşte o zonă turistică în care formele de relief se îmbină într-un mod fericit cu istoria, dar şi cu ospitalitatea localnicilor. Turistul care calcă aceste locuri are ce vizita. Aici se poate ajunge din oraşul Călan, cu autobuzul sau cu alte mijloace auto.

 

Cetatea dacică Piatra Roşie

 


Unul dintre locurile de o reală valoare istorică şi turistică a zonei este cetatea dacică Luncani-Piatra Roşie, inclusă pe Lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Aceasta se găseşte pe Dealul Piatra Roşie, la o înălţime de 832. Cetatea a fost construită din piatră, cu cinci turnuri şi o poartă, în secolul 1 înainte de Hristos, şi a fost sortită să apere, dinspre vest, capitala Daciei - Sarmizegetusa Regia. Aici au fost găsite o sabie din fier (de origine celtică), învelişul unui scut de paradă, din fier forjat, cu reliefuri reprezentƒnd un bour în medalion, un candelabru din bronz cu trei braţe, un bust din bronz reprezentƒnd, probabil, pe zeiţa Bendis. Cetatea a fost distrusă de romani în anul 106 după Hristos. Zidurile cetăţii au fost făcute din calcar alb, cdar au fost ridicate pe o stâncă roşie, de unde şi numele cu care este cunoscută. Fortăreaţa dacică Piatra Roşie este situată în amonte pe Valea Luncanilor şi este accesibilă pe Valea Roşie, pe o potecă de munte.

 


O adevărată rezervaţie speologică

 


Cam la 12 kilometri de satul Boşorod, trecând prin Luncani, se ajunge în cătunul Ciclovina. Aici, la baza unui abrupt calcaros împădurit, se dezvoltă peşterile Ciclovina Uscată şi Ciclovina cu Apă. Ciclovina Uscată se află suspendată deasupra Ciclovinei cu Apă, ea constituind etajul fosil al sistemului hidrocarstic. În această peşteră s-au descoperit urme de locuire umană din perioada paleoliticului (vetre de foc, unelte din os şi cremene) şi urme ale ursului de peşteră (Ursus spelaeus). De aici a fost exploatat, până în 1930, guano, care era transportat până la gara Pui cu ajutorul unui funicular lung de opt kilometri. În Sala Tezaurului din Ciclovina cu Apă au fost descoperite mărgele de chihlimbar aparţinând omului din prima epocă a fierului. În zonă se găsesc alte peste 30 de peşteri, formând una dintre cele mai frumoase rezervaţii speologice din ţară. Accesul în multe dintre acestea este însă permis doar sub atenta supraveghere a speologilor şi cu echipament adecvat.

 

-----------------


39
de kilometri sunt din Deva până în comuna Boşorod

 

 

Versiune mobil | completa