Muntele Vulcan, un colţ de rai în Apuseni

TURISM. Membrii Asociaţiei Abeona Orăştie au derulat în zonă un proiect numit "Drumul Varului", au montat panouri informative şi au amenajat puncte de popas

Zona Buceş-Vulcan are toate ingredientele pentru o vacanţă ori un weekend ideal
Situat la cumpăna izvoarelor Crişului Alb şi Arieşului, în munţii Apuseni, muntele Vulcan (1254 m) se impune spectaculos în peisaj, străjuind spre sud Ţara Moţilor Crişeni.

 

Alpinism ori vizite la monumente istorice

 


Muntele Vulcan se înalţă în hotarul satului Buceş-Vulcan, la graniţa dintre judeţele Hunedoara şi Alba. Cunoscut în toponimia locală sub denumirea de "Vâlcan", acest masiv izolat, constituit din calcare jurasice albe, reprezintă resturile unei clipe calcaroase cu caracter recifal.
"Calcarele de aici păstrează numeroase urme de fosile, caracteristice pentru fauna de corali, care a generat straturi uriaşe în marile calde ale erei mezozoice", spune Flaviu

 

Vălean, membru al Asociaţiei Abeona Orăştie.

 


Din anul 1979, muntele Vulcan a fost declarat rezervaţie geologică, zona fiind administrată de Consiliul Local al comunei Buceş. Bulzul calcaros, cu stâncile-i abrupte este foarte căutat de alpinişti. La Buceş se ajunge de la Brad, cu maşina ori cu autobuzul. De aici, se pot face drumeţii spre izvorul Crişului, muntele Găina, masivul Biharea sau chiar şi până la Roşia Montană. De asemenea, în zonă pot fi vizitate obiective precum Casa Memorială Crişan, mănăstirea ortodoxă din sat, Muzeul Aurului Brad, cimitirul de la Ţebea, mormântul lui Avram Iancu, gorunul lui Horea, precum şi bisericile monument de la Mesteacăn, Ţebea, Lunca Moţilor, Dumbrava de Sus ori Criscior.
Cazarea turiştilor care vor să viziteze zona se face la pensiunile din satul Buceş, la cabanele alpiniştilor, ori cu cortul.

 

-----------------------


 30
de kilometri este distanţa între Brad şi muntele Vulcan

 

 

Versiune mobil | completa