Minunea naturală de la Grohot

SPECTACULOS. Podul de la Grohot poate fi apreciat, prin grandoarea sa, ca unul din cele mai spectaculoase fenomene carstice din Munţii Apuseni

Judeţul Hunedoara deţine unul dintre cele două poduri naturale existente în România

 


Podul Grohot este unul dintre cele mai frumoase şi mai spectaculoase obiective turistice ale judeţului Hunedoara, dar şi din ţară. Situat la circa 15 kilometri de Ţebea, în localitatea Bulzeştii de Jos, podul Grohot este unul natural, stâncos, format din tavanul unei vechi peşteri care s-a prăbuşit în timp şi este străbătut de Pârƒul Grohot care-şi continuă drumul prin Cheile Uibăreştilor.

 


O arcadă de calcare

 


"Obiectivul de vârf al Cheilor Uibăreştilor este Podul natural de la Grohot, localizat în treimea superioară a acestora. Uriaşa arcadă de calcare are o lungime de 45 metri, reprezentând doar un segment din peştera de odinioară. Dacă în partea din amonte tunelul subteran este mai larg, apele ocupând întreaga albie doar la viituri, în cea din aval lărgimea galeriei nu depăşeşte cinci metri, fiind inundată în totalitate", explică Flaviu Vălean, geograf.
De o sălbăticie fermecătoare, vegheate de o parte şi de alta de nuci cu dimensiuni impresionante şi rar întâlnite, Cheile Uibăreştilor se termină cu începutul Văii Ribicioarei unde vom întalni Cheile âibicioarei. Acestea se întind pe o lungime de circa doi kilometri fiind străbătute de apele limpezi ale Ribicioarei avƒnd o structură calcaroasă, cu pereţi, pe alocuri foarte abrupţi. În aceste chei există şi o peşteră, Peştera "Cismei", cu urme fosile din neolitic. Peştera, declarată rezervaţie naturală, se află pe versantul drept al Pârâului Ribiţa şi adăposteşte numeroase formaţiuni stalagmitice, un bogat depozit paleofaunistic şi de desene rupestre.

 

Peisaj sălbatic, fără egal de frumosZona nu este amenajată turistic, dar constituie un spaţiu perfect pentru amatorii de drumeţii prin locuri sălbatice. Traseul îi oferă drumeţului privelişti minunate prin felul în care şi-a săpat drumul prin piatra calcaroasă. Turiştii pot admira abrupturi desfăşurate în întreaga lor splendoare, cornişele zimţate şi piscurile ascuţite, ravenele în rocă sau grohotişurile mobile. Un peisaj sălbatic, auster, dar tocmai de aici izvorăşte frumuseţea sa pentru că obligă privirea să urce şi să coboare într-un vals al extremelor, pentru că pune priceperea la încercare, deoarece nu-i uşor să străbaţi asemenea canioane unde cascadele alcătuiesc adevărate salbe fluide.
Alte peşteri din Cheile Ribicioarei, deşi de dimensiuni liliputane, vin să completeze, să divesifice atracţiile unui inedit obiectiv de cel mai mare interes turistic. Şi cascadele sunt minunate, unice în ţară şi oferă satisfacţii vizuale extraordinare, care cu greu vor putea fi egalate în călătoriile voastre viitoare. Aşa cum am spus, zona este slab dezvoltată din punct de vedere turistic, accesul fiind dificil, însă tocmai acest lucru dă farmec locurilor, iar efortul care trebuie făcut pentru a vedea aceste minunăţii ale naturii merită din plin.

 


Alte obiective din zonă

 


Cine porneşte în drumeţie spre podul Grohot şi are timp să mai vadă şi alte obiective turistice din zonă, poate să viziteze Muntele Găina. În părţile Bradului, se mai poate vizita Casa Memorială Crişan, Mănăstirea franciscană de la Baia de Criş, cimitirul eroilor şi biserica monument de la Ţebea sau Muzeul Aurului din Brad.

 

---------------------------


"În ţară există doar două astfel de poduri naturale. Unul, în judeţul Mehedinţi şi cel de la Grohot"
Flaviu Vălean, geograf

 

 

Versiune mobil | completa