Excursie la Poieniţa Voinii şi la muzeul pădurenilor

TRADIŢII. Drăgan Muntean şi-a transformat locuinţa într-un muzeu care cuprinde obiecte din portul şi viaţa de zi cu zi a pădurenilor

Dacă vă poartă pasul prin Ţinutul Pădurenilor nu ezitaţi să vă opriţi pentru câteva momente şi la Poeniţa Voinii

 

 


Locul de baştină al lui Drăgan Muntean, Poieniţa Voinii, este acum un punct important pe lista obiectivelor turistice ale judeţului. Turiştii vin aici pentru a vedea zona, dar şi pentru a vizita Muzeul Popular "Drăgan Muntean", lucru care se întâmplă atât în timpul anului, cât şi vara, în luna august, când are loc aici Festivalul Pădurenilor.

 

 


Muzeul din locuinţa rapsodului

 

 


La Poieniţa Voinii se ajunge de la Deva, la Hunedoara, prin Teliuc, apoi Ghelari. Satul este situat în comuna hunedoreană Bunila şi se găseşte la circa cinci kilometri de Ghelari.
Muzeul Popular "Drăgan Muntean" din satul Poieniţa Voinii adună o serie de costume, podoabe şi porturi tradiţionale adunate de pe la oamenii din Ţinutul Pădurenilor. Acesta a fost amenajat chiar de către marele rapsod popular Drăgan Muntean, în timpul vieţii, în propria locuinţă.
A făcut acest lucru pentru că a vrut din tot sufletul să promoveze tot ceea ce ţine de cultura, tradiţiile, portul popular al pădurenilor. 
Clădirea care găzduieşte acum obiectele muzeului, atrage atenţia, la fel ca şi toate celelalte locuinţe din Ţinutul Pădurenilor, prin proporţiile ei şi prin acoperişul înalt.

 

 


Un costum unic

 

 


Ceea ce este cu adevărat spectaculos la pădureni este portul popular, de o covârşitoare personalitate. Este un costum care, din punct de vedere structural se înscrie în tipologia costumului de Transilvania, dar are o linie unică: silueta dreaptă, ce rezultă din linia celor două "oprege" negre, sobre, care învelesc strâns trupul femeii, în contrast cu cămaşa voluminoasă, care abundă în culoare şi decor.
Muzeul Popular "Drăgan Muntean" cuprinde sute de obiecte populare adunate de pe la pădureni. Acesta este vizitat mai mult în timpul festivalului, dar nu numai. Turiştii care vizitează Ţinutul Pădurenilor ştiu de acest loc şi întreabă unde este muzeul pentru a-l putea vizita.

 

 


Trasee în zonă

 


* Cernişoara-Florese-Vălari-Topliţa - practicabil cu autoturism vara şi foarte potrivit pentru mountainbike, în tot timpul anului
* spre Vârful Muncel-Vadu Dobrii şi de acolo spre una dintre rutele prezentate mai sus - practicabil pe jos
* Alun - Govâjdia - Teliucu Inferior - Lac Cinciş - practicabil cu maşina de teren sau mountainbike tot anul
 

 

 

------------

 

 


50
de kilometri este distanţa aproximativă între Deva şi Poieniţa Voinii

 

 

 

Versiune mobil | completa