Din America, pentru hunedoreni

PERSPECTIVE. Din România, Elisabeth Turk vrea să plece în Mongolia (Foto: Cristi Vatavu)

A plecat din Statele Unite şi a venit în judeţul Hunedoara pentru a lucra cu copiii de aici, ajutându-i să înveţe limba engleză, dar şi să-şi completeze cunoştinţele despre mediu.

 

A lăsat Chicago pentru Deva. A venit aici ca să înveţe mai multe despre România şi despre români. Elisabeth Turk are 24 de ani şi este voluntar la Parcul Natural Grădiştea Muncelului-Cioclovina.

 

Acţiuni în şcolile hunedorene

 

Ea a venit în România în februarie 2008, trimisă de către Organizaţia Corpul Păcii, o agenţie guvernamentală a Statelor Unite ale Americii. A stat în Ploieşti şi în Tulcea câteva luni, iar în toamna anului trecut a poposit la Deva, unde, cel mai probabil, va rămâne până în mai 2010, când se încheie misiunea ei în România.

Acum colaborează cu Administraţia Parcului Grădişte pentru diferite proiecte şi acţiuni şi cu Fundaţia Conexiuni. Pentru acest ONG, Elisabeth lucrează aproape în fiecare după masă. "Lucrez cu copiii care provin din familii cu probleme", explică ea.

 

Împreună cu cei de la Parc a derulat până acum foarte multe acţiuni şi concursuri prin şcolile hunedorene. Elevii au avut astfel ocazia să îşi perfecţioneze limba engleză discutând cu ea, dar şi să afle mai multe despre SUA. Elisabeth Turk a aflat, la rândul ei, multe despre România, despre oamenii de aici, şi a învăţat şi limba română, pe care o stăpâneşte deja cât se poate de bine.

"Înainte România era doar un punct pe hartă. Ştiam că este o ţară din Europa de Est şi atât. Acum, este mult mai mult pentru mine, mai ales că am ajuns să cunosc şi limba română. Ajungi să cunoşti mult mai bine un om atunci când vorbeşti limba lui", povesteşte voluntarul american.

Şi mai mult i se potriveşte munca de la Parcul Grădişte, pentru că Elisabeth Turk a terminat în America facultatea de biologie.

 

Impresionată de Cetatea Devei

 

În timpul liber, iese în oraş cu prietenii pe care şi i-a făcut aici. Cel mai mult îi place seara de folk, care se ţine în fiecare joi într-unul dintre localurile devene. Îi place să se plimbe pe Cetate sau în Parc şi s-a îndrăgostit de municipiul Orăştie.

 

Cât despre mâncarea românească, tânăra este foarte încântată. A descoperit aici sarmalele, însă pe cele de post, căci este vegetariană.

 

-------------------------------------

 

"Românii sunt foarte prietenoşi, iar unul dintre lucrurile care m-a impresionat la ei este că ţin unul la celălalt. Sunt uniţi"

Elisabeth Turk, voluntar american la Deva

 

--------------------------------------

 

Tabără la Cioclovina

 

Unul dintre proiectele de viitor pe care le are Elisabeth Turk este de a face la vară o tabără, unde să se discute despre tinerii ca lideri şi despre drepturile femeii (voluntarul american a terminat în SUA şi cursuri despre feminism). Tabăra va fi realizată împreună cu cercetaşii de la Hunedoara şi se va desfăşura la Cioclovina, pe parcursul a nouă zile. Invitaţia de a se înscrie la tabără este deschisă pentru 25 de tineri din toată ţara, interesaţi de discuţii pe temele amintite. 

 

 

Versiune mobil | completa