Deva Gold îşi mută cianurile la Certeju de Sus

DEZACORD. Localnicii din Voia nu au vrut cianuri pe pământul lor

Compania minieră Deva Gold a anunţat că renunţă la amplasarea iazurilor de decantare în satul Voia, în urma unei dezbateri publice aprinse, la care s-a lovit de împotrivirea localnicilor
Atmosferă încinsă, la propriu şi la figurat, la Căminul Cultural din satul Voia, comuna Balşa. Joi, 26 iunie. Ziua dezbaterii publice a proiectului Companiei Deva Gold care intenţionează să amplaseze pe teritoriul satului, în zona Valea Frumoasei, iazurile în care sterilul rezultat de pe urma exploatării aurifere de la Certeju de Sus să fie depozitat şi prelucrat. Zeci de hectare vor fi ocupate de baraje, bazine, conducte şi echipament minier. Se vor face două iazuri de decantare, din care unul pentru oxidarea cianurilor. Anterior dezbaterii publice, 102 persoane, localnici şi proprietari de terenuri în Voia, au semnat un memoriu în care spuneau că nu vor cianuri pe pământurile lor.

 


Nu se vrea, nu se face

 


Reprezentanţii Deva Gold şi cei ai autorităţilor de mediu au găsit joi, la Voia, aceeaşi împotrivire din partea localnicilor. Reprezentanţii acestora şi-au exprimat public dezacordul faţă de proiectul amplasării iazurilor de decantare pe pământurile lor pentru că le este frică pentru sănătatea lor şi a comunităţii în care trăiesc. Un alt motiv pentru care localnicii au refuzat oferta Deva Gold, care prevedea, printre altele, crearea a 150 de locuri de muncă, a fost determinat de impactul ecologic al proiectului asupra zonei.
În urma împotrivirii reprezentanţilor comunităţii locale, Nicolae Stanca, directorul SC Deva Gold SA Deva, a declarat celor prezenţi la dezbatere că societatea pe care o conduce va respecta alegerea localnicilor şi va amplasa iazurile de decantare într-o altă locaţie pe care compania o luase în calcul, pe raza comunei Certeju de Sus. Potrivit lui Stanca, administraţia locală de aici şi-a dorit ca proiectul Deva Gold să aibă loc pe teritoriul Certejului pentru a beneficia de investiţiile şi oportunitatea acestui proiect economic.

 


Locuitorii din Certeju, "adaptaţi la probleme"

 


Susţinerea de către Primăria Certeju de Sus a proiectului Deva Gold a fost confirmată de prezenţa la dezbaterea publică din Voia a primarului comunei, Petru Cîmpian. Dacă localnicii din Voia au refuzat cianurile pe pământul lor,  cei din Certeju de Sus sunt, potrivit primarului lor, "adaptaţi la probleme". Acesta susţine că întotdeauna a fost de acord cu amplasarea iazurilor de decantare în comuna pe care o conduce. "Şi public mi-am manifestat acest acord, în şedinţa pe care am avut-o ieri (miercuri, 25 iunie - n.r.) cu prilejul obţinerii avizului de mediu care ni s-a solicitat", a declarat primarul Cîmpian. Cu alte cuvinte, în ziua dezbaterii publice de la Voia, Deva Gold avea deja asigurată o altă locaţie pentru amplasarea celor două iazuri de decantare, dintre care unul de prelucrare pe bază de cianuri, la Certeju de Sus, prin acordul Consiliului Local al comunei.

 

Ce au refuzat localnicii din Voia

 


Oferta economică a Deva Gold pentru zona Voia, la pachet cu amplasarea celor două iazuri de decantare pe teritoriul satului, cuprindea, printre altele, 100-150 de locuri de muncă, realizarea proiectului de alimentare cu apă potabilă a localităţii, executarea lucrărilor pentru un drum de legătură între Voia şi Certeju de Sus. Oferta Deva Gold nu menţiona însă şi "efectele probabile" asupra mediului, luate în calcul chiar de compania minieră şi prevăzute în proiectul "Exploatarea minereurilor auro-argentifere şi polimetalice din perimetrul Certej" depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara.
"Pe lângă prejudiciile aduse apelor, depozitele de roci şi de sterile de preparare influenţează negativ şi ceilalţi factori de mediu (sol, aer) prin: distrugerea solurilor pe suprafeţe de câteva ori mai mari decât suprafeţele efectiv ocupate de depozit, poluarea solurilor cu metale grele şi diverşi compuşi toxici (cianuri), prin alunecări pot provoca accidente ecologice, poluează aerul cu praf şi cu diverşi compuşi toxici (degajări de HCN din iazul de decantare a sterilelor de la cianurarea concentratului aurifer)", se arată în proiectul Deva Gold.
Pentru locuitorii din Voia a contat mai mult riscul ca pământul lor să fie, cândva, otrăvit de cianuri, decât oportunitatea economică. 

 

--------------------


"Astăzi (joi, 26 iunie - n.r.) a fost ca la un meci de fotbal. Unii câştigă, unii pierd. Vom vedea în timp cine vor fi perdanţii. Cei de la Certeju îşi doresc ca toată activitatea să fie pe raza comunei lor"

Nicolae Stanca, director SC Deva Gold SA

 

--------------------

 


150
de milioane de dolari
este valoarea totală a investiţiei Deva Gold în proiectul minier de la Certeju de Sus

 
Tag-uri:
aur
,iazuri
,deva gold
,

 

Versiune mobil | completa