Bivolul, un animal care dispare din gospodăriile hunedorene

PRETENŢIOASĂ. Bivoliţa Doina nu se lasă mulsă decât de stăpâna ei şi nu lasă pe altcineva să se apropie de ea

În urmă cu peste 20 de ani, creşterea bivolilor era o ocupaţie tradiţională în unele comune ale judeţului. Astăzi, interesul pentru aceste cornute a început să scadă, ele mai fiind crescute doar în câteva gospodării ţărăneşti din judeţ

 


Până în 1989, în judeţul Hunedoara se creşteau peste 1.200 de bivoli. Astăzi, numărul lor s-a redus la vreo 400, iar dacă nu se iau măsuri de susţinere a proprietarilor, există riscul ca, peste 10-15 ani, să nu mai avem în judeţ niciun bivol.

 


Tot mai puţine animale

 


Alexandru Indrea, şeful Sectorului Zootehnic din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Hunedoara, spune că, numai în ultimii trei ani, numărul de bivoli s-a redus de la 527 de capete, în anul 2006, la aproximativ 400 în prezent. "În acest moment, se mai cresc bubaline doar în cinci dintre cele 55 de comune ale judeţului. Este vorba de Tomeşti, Bretea Română, Sălaşu de Sus, Baia de Criş şi Pui. În restul localităţilor judeţului, aceste animale sunt foarte rare. Oamenii nu sunt interesaţi să crească bivoli, deşi le-am oferit animale de foarte bună calitate. În plus, statul nu oferă producătorilor agricoli subvenţii pentru creşterea acestor animale, deoarece consideră că ele sunt neinteresante din punct de vedere economic. Piaţa produselor alimentare rezultate de la bubaline este foarte redusă. Ele sunt trecute doar la capitolul de ocrotire a speciilor", spune Indrea.

 


Comună fruntaşă

 


Tomeştiul este localitatea cu cei mai mulţi crescători de bivoli din judeţ. Aici există o adevărată tradiţie pentru creşterea acestor cornute. "În urmă cu 20-25 de ani, dacă vedeai o vacă în această comună, te minunai. Aproape toată lumea avea bivoli. Erau peste 300 de capete. Astăzi, abia dacă mai există vreo 50", îşi aminteşte Marcu Herbei, secretarul Primăriei Tomeşti.
El spune că locuitorii comunei nu mai sunt interesaţi să crească bivoli. "Nu mai este rentabil să creşti bivoli, deoarece statul nu-ţi dă subvenţie. În plus, oamenii au început să crească vaci, pentru că e mai rentabil. O bivoliţă, imediat după fătare, îţi dă 7-8 litri de lapte pe zi, iar o vacă dă peste 15 litri. La trei luni de la fătare, un viţel de bivoliţă se vinde la târg cam cu jumătate din preţul de vânzare a unui viţel de vacă. În prezent, oamenii mai cresc aceste animale numai pentru nu sunt pretenţioase. Mănâncă orice, stau bine pe câmp, vara nu fug de streche şi sunt foarte bune ca animale de povară", explică Herbei.

 

Crescător cu tradiţie

 


Nicodim Cioară locuieşte în Tomeşti şi creşte bivoli de peste 30 de ani. La DADR Hunedoara este cunoscut ca fiind unul dintre cei mai vechi crescători de animale din judeţ. El are în acest moment trei bivoliţe: pe Doina, pe Monţi şi pe Sâmbaia. Pe Doina o are de 14 ani. A cumpărat-o de la târg pe când avea doar doi ani. La prima vedere pare un animal cuminte. Însă aparenţele înşeală. Este suficient să te apropii puţin de ea şi imediat începe să se uite urât la tine, fiind gata să te lovească cu cornul sau cu piciorul. "Nu suportă străini în jurul ei. Să ştiţi că bivoliţele sunt foarte prietenoase numai cu oamenii care le îngrijesc. Pe ceilalţi îi lovesc. Sunt foarte rele cu străinii. Păi după ce am cumpărat-o pe Doina de la târg a fost greu până s-a obişnuit cu noi. Abia o puteam stăpâni. Şi astăzi, doar nevastă-mea o poate mulge. Dacă se duc copiii mei să o mulgă, îi loveşte. De altfel, bivoliţele nu acceptă să fie mulse de oricine, ci numai de cei care le dau zilnic apă şi mâncare. În schimb, sunt mai tari decât caii. Un bivol trage carul după el pe oriunde. Nu acceptă să renunţe în niciun fel. Când nu mai poate, preferă să stea în genunchi decât să dea un pas înapoi. Un cal nu face aşa ceva. Vă spun eu, bivolii sunt nişte animale extraordinare...", povesteşte Nicodim Cioară.

 

 

Fiul nu e de acord cu tatăl

 


Fiul său, Ioan Cioară, nu e de acord cu tatăl său şi spune că, dacă ar fi după el, ar renunţa urgent la creşterea de bivoli. "Păi cum să creşti un animal care nu te lasă să-l mulgi? Mai bine cumpăr nişte vaci, care sunt mult mai prietenoase. Bivoliţele sunt uşor de crescut, dar îţi pot crea o mulţime de probleme. Păi la noi e o adevărată teroare atunci când trebuie să le vaccinăm. Nu te poţi apropia de ele. Din acest motiv, suntem nevoiţi să le legăm bine. Şi în această situaţie însă veterinarul abia se poate apropia de ele. Nu există problemă mai mare decât să vaccinezi un bivol", spune, sigur pe el, Ioan Cioară.

 

-----------------


"Puţini ştiu că laptele de bivol e de două ori mai gras decât laptele de vacă şi e extraordinar de bun. Are un gust dulce şi e foarte hrănitor. Păi când îl beau, parcă aş avea zahăr în gură".
Nicodim Cioară, crescător de bivoli din comuna Tomeşti

 

------------------


405
este numărul de bivoli existent în prezent în judeţul Hunedoara

 

Pentru a vedea mai multe imagini daţi click AICI

 
Tag-uri:
bivol
,animale
,

 

Versiune mobil | completa