A început refacerea Retezatului

ETAPĂ. Puieţii transportaţi ieri în Retezat vor fi plantaţi săptămâna viitoare

Mai multe tone de puieţi de jneapăn au fost transportate ieri cu elicopterul în Retezat, pentru renaturarea unei zone degradate
Cinci tone de puieţi de jneapăn, Pinus mugo, au fost transportate ieri în Retezat de către reprezentanţi ai Direcţiei Silvice Deva - Administraţia Parcului Naţional Retezat (APNR).


Transportaţi cu grijă


Puieţii sunt aduşi de la pepiniera din Sinaia. Ca să nu se usuce pe drum din cauza diferenţelor de umiditate şi de temperatură, transportul a trebuit să dureze o perioadă cât se poate de scurtă. Puieţii aduşi cu camionul, au fost preluaţi de la Gura Apei de un elicopter şi au fost duşi în zona afectată. Unele zone din Retezat au fost afectate din cauza ogaşelor săpate de copitele oilor. Astfel, s-a produs o puternică eroziune a solului care a favorizat  formarea unui torent. Aceasta a dus la alunecări de teren şi la degradarea zonei.


Pentru refacere vor fi realizate terase ecologice pe care vor fi plantaţi jnepeni, pentru consolidare. Pentru plantarea lor, în aceste zile şi săptămâna viitoare, va fi organizată o tabără la altitudine. Rangerii APNR şi 10 voluntari implicaţi în proiectul "Copacul de hârtie" vor face gropi în pământ, în care vor aşeza cu grijă fiecare puiet în parte.
"Suntem conştienţi că, cu toată grija noastră, puieţii vor suferi un stres la transmutare. Totuşi, speram că măcar 75% din aceştia se vor adapta noilor condiţii, mai ales că sunt aduşi din pepinieră cu un "manshon" de peste trei kilograme de pământ", spune directorul APNR, Zoran Acimov.
Aceasta este doar una din acţiunile desfăşurate în cadrul proiectului Life "Managementul Conservativ al Habitatelor Alpine ca Sit Natura 2000 în Parcul Naţional Retezat". Anul trecut, în cadrul aceluiaşi proiect, a început acţiunea de refacere a păşunilor degradate de pe teritoriul parcului.

------------------

Cifră:
1.600

de puieţi de jneapăn au fost transportaţi ieri în Retezat
 

 

Versiune mobil | completa